Historie hyperbarické medicíny ve světě a u nás

Hyperbarická medicína, dnes známá jako účinná metoda pro léčbu různých zdravotních stavů, má bohatou historii, která se vyvíjela napříč staletími. Ačkoli se může zdát jako moderní objev, její kořeny sahají hluboko do minulosti. V tomto článku se podíváme na historii hyperbarické medicíny, její vývoj ve světě a specifický vývoj na území České republiky.

Co je hyperbarická medicína?

Než se pustíme do historie, stručně si vysvětlíme, co to vlastně hyperbarická medicína je. Jde o metodu, při které pacient dýchá čistý kyslík ve speciální tlakové komoře, kde je tlak vzduchu vyšší než normální atmosférický tlak. Tento proces, známý jako hyperbarická oxygenoterapie (HBOT), zvyšuje hladinu kyslíku v krvi a podporuje hojení tkání. Používá se k léčbě různých stavů, jako jsou dekompresní nemoc, otrava oxidem uhelnatým, chronické rány a další.

Počátky hyperbarické medicíny ve světě

Historie hyperbarické medicíny sahá až do 17. století. První zaznamenané pokusy o použití zvýšeného tlaku pro lékařské účely se objevily už v roce 1662, kdy anglický kněz Henshaw vytvořil zařízení zvané “Domicilium”. Tento primitivní model tlakové komory měl být používán k léčbě respiračních onemocnění.

Ve 19. století se myšlenky hyperbarické medicíny začaly šířit Evropou. Francouzský chirurg Junod v roce 1834 experimentoval s vyšším tlakem ve svém “pneumatickém domě”. Tento experiment vedl k lepšímu chápání toho, jak může tlak působit na lidské tělo, a položil základ pro budoucí vývoj.

Zrození moderní hyperbarické medicíny

Skutečný průlom nastal až v průběhu 20. století. V roce 1905 nizozemský fyziolog J. S. Haldane přišel s teorií dekompresní nemoci, která se vyskytovala u potápěčů. Haldane zjistil, že problém způsobuje dusík, který se při rychlém stoupání z hloubky uvolňuje z těla ve formě bublinek. Tento objev vedl k vývoji technologií, které umožňovaly kontrolované dekomprese a položil základy pro bezpečnou práci potápěčů.

Ve 40. letech minulého století začala americká armáda využívat hyperbarické komory k léčbě dekompresní nemoci u vojenských potápěčů. V 50. letech byl Dr. Ite Boerema z Nizozemska první, kdo použil hyperbarickou oxygenoterapii při operacích srdce. Jeho práce výrazně přispěla k rozšíření této terapie i do běžné klinické praxe.

Vývoj hyperbarické medicíny v České republice

V České republice začala být hyperbarická medicína zkoumána a aplikována až v druhé polovině 20. století. První pokusy o zavedení této metody se uskutečnily v 60. letech, kdy českoslovenští odborníci sledovali úspěchy ve světě a začali se zajímat o aplikaci hyperbarické oxygenoterapie v místních podmínkách.

První funkční hyperbarická komora byla v Československu instalována v roce 1965 v rámci potápěčských aktivit a dekompresních problémů. Během následujících desetiletí se tato technologie začala šířit do zdravotnických zařízení.

V 70. a 80. letech byly hyperbarické komory instalovány v několika klíčových nemocnicích po celé republice. V této době se hyperbarická oxygenoterapie začala využívat především v oblasti traumatologie a léčby dekompresní nemoci u potápěčů, ale její účinky se začaly uplatňovat také při léčbě diabetických vředůpopáleninotrav oxidem uhelnatým a dalších zdravotních stavů.

Současnost hyperbarické medicíny v České republice

Dnes má Česká republika několik moderních hyperbarických center, která poskytují špičkovou péči nejen pacientům s dekompresní nemocí, ale i lidem trpícím chronickými ranami, ischemickými chorobami nebo neurologickými problémy. Hyperbarická oxygenoterapie je zde plně uznávanou metodou léčby, která si nachází čím dál tím více uplatnění.

Jedním z předních center, kde je hyperbarická medicína poskytována, je Institut hyperbarické medicíny v Praze, který poskytuje terapii pro široké spektrum pacientů. Další hyperbarická centra se nacházejí například v Brně, Ostravě či Hradci Králové.

Význam hyperbarické medicíny pro budoucnost

Hyperbarická medicína se stala nepostradatelnou součástí moderní zdravotní péče, zejména v oblasti akutní medicíny a regenerace. Vědci neustále zkoumají nové možnosti využití hyperbarické oxygenoterapie, včetně jejího potenciálu v léčbě neurologických poruch, jako je například roztroušená skleróza nebo Parkinsonova choroba.

Navíc s rostoucím zájmem o zlepšování sportovního výkonu a regenerace se hyperbarické komory začínají využívat i ve sportovní medicíně. Mnozí profesionální sportovci používají hyperbarickou terapii jako součást svého tréninkového režimu, protože urychluje hojení tkání a snižuje dobu zotavení.

Závěr

Hyperbarická medicína má bohatou historii, která začala už ve středověku a v průběhu staletí se vyvíjela v efektivní terapeutickou metodu s širokým spektrem využití. Ať už ve světě nebo u nás, její přínosy jsou dnes nezpochybnitelné. S neustálým výzkumem a rozvojem technologie můžeme očekávat, že hyperbarická oxygenoterapie bude hrát stále větší roli v léčbě moderních zdravotních problémů.

Hyperbarická medicína přináší nejen léčbu, ale také naději na rychlejší a efektivnější zotavení. Ve světě i v České republice se tato metoda stala neodmyslitelnou součástí moderní medicíny a její potenciál stále roste.

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Nejnovější články

A co děláte od r. 2003 vy?

A co děláte od r. 2003 vy?

Vzpomeňte si, co jste dělali v roce 2003. Možná někteří z vás ještě nebyli na světě, ale právě tehdy začal Dominik Volavý, hlavní masér ve společnosti Mráz léčí, svou cestu v oblasti masáží. Od té doby každý den masíruje a pomáhá svým klientům k uvolnění a zlepšení jejich zdraví. Dříve působil p...

Přečíst článek
Případová studie: Prevence přetížení ramen u plavce a otužilce pomocí lokální kryoterapie

Případová studie: Prevence přetížení ramen u plavce a otužilce pomocí lokální kryoterapie

Klient: Petr, věčně mladý plavec, otužilec a dobrodruh Problém:Petr, dobrodruh a zapálený plavec a otužilec, trpěl bolestmi ramen způsobenými přetížením z intenzivního plaveckého tréninku. Vzhledem k jeho náročnému tréninkovému plánu a aktivnímu životnímu stylu bylo nutné zahájit preventivní kro...

Přečíst článek
Jednodenní kurz masáže zad – naučte se mírnit napětí a bolest

Jednodenní kurz masáže zad – naučte se mírnit napětí a bolest

Chcete se naučit, jak ulevit sobě i svým blízkým pomocí efektivní masáže? Přihlaste se na náš jednodenní kurz masáže zad, kde se naučíte praktické techniky, které vám pomohou zvládat každodenní napětí a bolesti zad. Co vás čeká na kurzu: Úvod do anatomie a fyziologie zad (30 minut) Krátké ...

Přečíst článek

Přijďte zkusit, co dokážeme

(a navštívit naši kavárnu)

+420 776 184 034

info@mrazleci.cz

Zoubkova 36, 634 00 Brno

Po - pá: 16:30 - 19:30 h Kryokomora otevřena: PO, ST, PÁ