Sauna vs. Kryosauna: Proč dát přednost chladu

Jako milovník klasického saunování přiznávám, že psát tento článek mi nejde snadno. Sauna má své kouzlo – je to místo klidu, tepla a relaxace. Ale jakmile jsem objevil kryosaunu, začal jsem vnímat výhody, které jsem dříve ani netušil. Přestože mám saunu rád, rád bych zde vysvětlil, proč je kryosauna nejen bezpečnější, ale také přínosnější pro zdraví.

Výhody kryosauny oproti klasické sauně

1. Bezpečnost a přirozenost pro tělo

Kryosauna funguje na principu vystavení těla extrémně nízkým teplotám (okolo -110 až -160 °C) po dobu několika minut. Zní to děsivě, ale paradoxně je to mnohem přirozenější a bezpečnější proces pro lidský organismus než přehřívání v klasické sauně. Tělo se chladem vyrovná rychleji než s přehřátím, což minimalizuje riziko přehřátí nebo dehydratace.

2. Vhodná pro všechny věkové kategorie

Zatímco saunování není vždy doporučováno pro určité skupiny lidí (například osoby s vysokým krevním tlakem nebo kardiovaskulárními problémy), kryoterapie je bezpečná téměř pro všechny. Kryosauna má minimum kontraindikací a je tak vhodná pro širokou škálu lidí, od dětí po seniory.

3. Více zdravotních benefitů

Kryosauna nabízí celou řadu efektů, které přesahují rámec klasického saunování. Kryoterapie stimuluje vyplavování hormonů, jako jsou endorfiny, dopamin, oxytocin, a má pozitivní vliv na imunitní systém, regeneraci svalů a zánětlivé procesy. Kromě toho pomáhá zlepšit kvalitu spánku, snížit stres a urychlit zotavení po sportovní aktivitě.

4. Žádná dehydratace

Zatímco klasická sauna způsobuje zvýšené pocení, což může vést k dehydrataci, kryosauna tělo nedehydratuje. Po návštěvě kryosauny se necítíte vyčerpaní nebo „vypocení“, naopak máte pocit svěžesti a obnovené energie.

5. Rychlejší účinky

Další výhodou kryoterapie je její rychlost. Zatímco v klasické sauně strávíte desítky minut, kryosauna působí mnohem rychleji. Stačí pouhé tři minuty vystavení chladu a výsledky se dostaví okamžitě – zlepšení nálady, snížení bolesti a regenerace těla.

Kryosauna jako budoucnost regenerace

Zatímco sauna má své místo a nespočet fanoušků po celém světě, kryosauna představuje modernější přístup k regeneraci a péči o zdraví. Kryoterapie nabízí více efektů a zdravotních přínosů bez vedlejších účinků, což z ní činí skvělou alternativu nebo doplněk ke klasickému saunování.

Pokud jste se ještě nerozhodli, zda kryosaunu vyzkoušet, doporučuji vám to udělat. Kryosauna není jen trend, ale osvědčená metoda, jak zlepšit své fyzické i duševní zdraví. A i když na saunu nedám dopustit, kryosauna si mě získala svými jedinečnými přínosy.

Dominik

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Nejnovější články

A co děláte od r. 2003 vy?

A co děláte od r. 2003 vy?

Vzpomeňte si, co jste dělali v roce 2003. Možná někteří z vás ještě nebyli na světě, ale právě tehdy začal Dominik Volavý, hlavní masér ve společnosti Mráz léčí, svou cestu v oblasti masáží. Od té doby každý den masíruje a pomáhá svým klientům k uvolnění a zlepšení jejich zdraví. Dříve působil p...

Přečíst článek
Případová studie: Prevence přetížení ramen u plavce a otužilce pomocí lokální kryoterapie

Případová studie: Prevence přetížení ramen u plavce a otužilce pomocí lokální kryoterapie

Klient: Petr, věčně mladý plavec, otužilec a dobrodruh Problém:Petr, dobrodruh a zapálený plavec a otužilec, trpěl bolestmi ramen způsobenými přetížením z intenzivního plaveckého tréninku. Vzhledem k jeho náročnému tréninkovému plánu a aktivnímu životnímu stylu bylo nutné zahájit preventivní kro...

Přečíst článek
Jednodenní kurz masáže zad – naučte se mírnit napětí a bolest

Jednodenní kurz masáže zad – naučte se mírnit napětí a bolest

Chcete se naučit, jak ulevit sobě i svým blízkým pomocí efektivní masáže? Přihlaste se na náš jednodenní kurz masáže zad, kde se naučíte praktické techniky, které vám pomohou zvládat každodenní napětí a bolesti zad. Co vás čeká na kurzu: Úvod do anatomie a fyziologie zad (30 minut) Krátké ...

Přečíst článek

Přijďte zkusit, co dokážeme

(a navštívit naši kavárnu)

+420 776 184 034

info@mrazleci.cz

Zoubkova 36, 634 00 Brno

Po - pá: 16:30 - 19:30 h Kryokomora otevřena: PO, ST, PÁ