Hyperbarická komora a oxygenoterapie: Co to je a proč ji využívat?

Hyperbarická komora je inovativní zdravotnické zařízení, které umožňuje aplikaci tzv. oxygenoterapie. Tato metoda využívá zvýšeného tlaku k dodání vyššího množství kyslíku do tkání těla. Oxygenoterapie v hyperbarické komoře má široké spektrum využití, od léčby chronických onemocnění až po podporu regenerace po úrazech nebo operacích.

Co je to hyperbarická komora a na co je vhodná?

Hyperbarická komora je speciální zařízení, ve kterém pacient dýchá 100% kyslík pod zvýšeným atmosférickým tlakem. Tento proces zajišťuje mnohem efektivnější transport kyslíku do všech buněk těla, což podporuje jejich obnovu a urychluje hojení. Hyperbarická oxygenoterapie se osvědčuje při léčbě následujících stavů:

  • Tinnitus
  • Záněty a infekce
  • Úrazy měkkých tkání
  • Regenerace po náročné fyzické aktivitě
  • Zlepšení celkového zdraví a vitality

Historie hyperbarické technologie

Ačkoli technologie hyperbarické komory může znít jako moderní vynález, její historie sahá až do 17. století. První experimenty s hyperbarickým prostředím proběhly již tehdy, kdy lékaři začali zkoumat účinky zvýšeného tlaku na lidské tělo. Významný rozvoj této technologie však přišel až v 20. století, kdy byla poprvé využita při léčbě potápěčských nehod a později v klinické medicíně.

Proč využívat hyperbarickou komoru?

Existuje mnoho důvodů, proč byste měli zvážit oxygenoterapii v hyperbarické komoře. Zvýšená hladina kyslíku v těle přináší řadu zdravotních přínosů:

  1. Rychlejší hojení ran: Hyperbarická komora podporuje regeneraci tkání a urychluje proces hojení, což je klíčové zejména u pacientů s těžko léčitelnými ranami.
  2. Posílení imunitního systému: Zvýšený přísun kyslíku posiluje imunitní odpověď těla, což je užitečné při léčbě infekcí a zánětů.
  3. Zlepšení fyzické výkonnosti: Sportovci a aktivní lidé často využívají hyperbarickou komoru k urychlení regenerace po náročných trénincích a soutěžích.
  4. Léčba při chronických onemocněních: Oxygenoterapie může být velmi účinná při léčbě stavů, jako je diabetická noha, ischemické choroby či popáleniny.

Jak probíhá terapie v hyperbarické komoře?

Samotný proces oxygenoterapie v hyperbarické komoře je zcela neinvazivní a bezpečný. Pacient vstoupí do komory, kde je zvýšen atmosférický tlak, a po dobu 60–90 minut dýchá čistý kyslík. Tento jednoduchý proces má výrazné terapeutické účinky, přičemž pacienti často zaznamenávají zlepšení již po několika sezeních.

Pokud chcete vyzkoušet přínosy hyperbarické komory a zjistit, jak vám může pomoci zlepšit zdraví a vitalitu, neváhejte nás kontaktovat a objednat se na konzultaci.

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Nejnovější články

A co děláte od r. 2003 vy?

A co děláte od r. 2003 vy?

Vzpomeňte si, co jste dělali v roce 2003. Možná někteří z vás ještě nebyli na světě, ale právě tehdy začal Dominik Volavý, hlavní masér ve společnosti Mráz léčí, svou cestu v oblasti masáží. Od té doby každý den masíruje a pomáhá svým klientům k uvolnění a zlepšení jejich zdraví. Dříve působil p...

Přečíst článek
Případová studie: Prevence přetížení ramen u plavce a otužilce pomocí lokální kryoterapie

Případová studie: Prevence přetížení ramen u plavce a otužilce pomocí lokální kryoterapie

Klient: Petr, věčně mladý plavec, otužilec a dobrodruh Problém:Petr, dobrodruh a zapálený plavec a otužilec, trpěl bolestmi ramen způsobenými přetížením z intenzivního plaveckého tréninku. Vzhledem k jeho náročnému tréninkovému plánu a aktivnímu životnímu stylu bylo nutné zahájit preventivní kro...

Přečíst článek
Jednodenní kurz masáže zad – naučte se mírnit napětí a bolest

Jednodenní kurz masáže zad – naučte se mírnit napětí a bolest

Chcete se naučit, jak ulevit sobě i svým blízkým pomocí efektivní masáže? Přihlaste se na náš jednodenní kurz masáže zad, kde se naučíte praktické techniky, které vám pomohou zvládat každodenní napětí a bolesti zad. Co vás čeká na kurzu: Úvod do anatomie a fyziologie zad (30 minut) Krátké ...

Přečíst článek

Přijďte zkusit, co dokážeme

(a navštívit naši kavárnu)

+420 776 184 034

info@mrazleci.cz

Zoubkova 36, 634 00 Brno

Po - pá: 16:30 - 19:30 h Kryokomora otevřena: PO, ST, PÁ