Jak si zlepšit náladu, zdraví či podpořit regeneraci?

Vyzkoušejte zázračné účinky kyslíku.

Hyperbarická oxygenoterapie

Kromě mrazu má blahodárné účinky na naše zdraví také kyslík. Inhalací jeho čisté formy můžete přispět regeneraci, zlepšit krevní oběh nebo snížit chronickou únavu. Oxygenoterapie je prováděna ve speciálním zařízení, které se nazývá hyperbarická komora (též tlaková či barokomora). Ta má schopnost nasimulovat vyšší tlak, a tím i mnohonásobně zvýšit pozitivní účinky kyslíku.

Jak oxygenoterapie funguje?

1. Vysvětlení metody

Rychlejší a efektivnější regenerace je to, co nás vždy fascinovalo. V roce 2016 jsme proto k naší kryokomoře pořídili i mladšího sourozence – hyperbarickou komoru. Oproti klasické oxygenoterapii, která spočívá v inhalaci kyslíku za normálního tlaku, je ta hyperbarická o dost účinnější. Komora totiž dokáže vytvořit vyšší tlak, než je ten obvyklý atmosférický a organismus tak využije výrazně větší množství kyslíku, a tím násobí jeho léčivé schopnosti.

Při hyperbarické oxygenoterapii dochází k plnému nasycení hemoglobinu kyslíkem a následně i fyzikálnímu rozpuštění kyslíku v krevní plazmě. HBOT (hyperbarická oxygenoterapie) má mnoho jedinečných benefitů, včetně signálního efektu vůči DNA (transkripce) s ovlivněním mnoha buněčných procesů (vyplavení hormonů, enzymů či regulace receptorů).

Hyperbarický kyslík se dokáže dostat k takzvaným spícím buňkám v mozku a v nervové tkáni a postupně probudí jejich metabolismus. Účinek této terapie spočívá v tom, že stimuluje buňky, podporuje růst nových tkání, vytlačuje škodlivé kyslíkové radikály, zmírňuje záněty, stimuluje latentní neurony a zlepšuje průtok krve v mozku i ve svalech. Také pomáhá urychlit odplavení laktátu a toxinů z tkání.

2. Průběh návštěvy

Proces hyperbarické oxygenoterapie rozhodně není nic fyzicky náročného. Stačí, když si v barokomoře pohodlně lehnete a s kyslíkovou maskou na obličeji budete hluboce a klidně dýchat. Vdechovat přitom budete kyslík z venkovního koncentrátoru, který dokáže generovat až 10 litrů za minutu.

 

Během tlakování komory můžete zpočátku pociťovat mírný tlak v uších, který lze však jednoduše vyrovnávat polknutím čí zíváním. Pokud by začal být tento tlak nepříjemný, stačí jej tlačítkem uvnitř komory snížit na požadovanou úroveň. 

Procedura se provádí zpravidla 1x denně a je rozdělena do následujících fází:

 

  • komprese – zvyšování tlaku v komoře
  • isokomprese – hodnota požadovaného tlaku, během kterého se provádí procedura
  • dekomprese – vypouštění komory a vyrovnání vnitřního tlaku s atmosférickým tlakem 

Terapie je bezbolestná, neinvazivní a zcela bezpečná. Stačí dodržovat pár jednoduchých pokynů a během pobytu v komoře, který trvá přibližně hodinu, můžete relaxovat, spát nebo si třeba číst.

3. Účinky

Aby byly účinky hyperbarické oxygenoterapie co největší, je vhodné ji absolvovat 10-15x. Ideálně v na sebe navazujících dnech nebo alespoň 3x týdně. Naši klienti komoru s oblibou navštěvují z různých důvodu, mezi které patří:

 

    • snížení únavy (díky zásobení mitochondrií kyslíkem)
    • výrazné zkrácení regenerace a rehabilitace nejen ve sportu
    • zlepšení krevního oběhu (i při hypertenzi nebo špatném prokrvení periferních částí těla)
    • rychlejší odbourávání tuku při kombinaci s pohybem
  • zlepšení nálady a spánku
  • omlazení pokožky (zvýšenou tvorbou kolagenu)

potlačování zánětů v těle

4. Jak se připravit

Před návštěvou nemusíte dodržovat nijak zvlášť přísný režim. Možná jen nechat kvůli lakům a barvám na vlasy návštěvu kadeřnice na jiný den a pak ještě alespoň hodinu před vstupem do komory nekouřit

 

Při splnění těchto podmínek vám v návštěvě už nic nebrání. Je však potřeba mít na paměti, že při samotném pobytu v komoře je nutné respektovat několik bezpečnostních opatření:

 

  • veškeré hořlavé látky, jako jsou zápalky, zapalovače, těkavé látky, alkohol, dezinfekci, kosmetické přípravky na bázi alkoholu, masti, spreje, rtěnky nebo oleje raději nechte doma
  • stejně tak elektronické přístroje, jako jsou mobilní telefony, MP3 přehrávače, tablety, e-booky, hodinky, baterie, naslouchadla nebo i klíče od auta
  • v neposlední řadě ostré předměty, termosky či plastové lahve, které by vás mohly vlivem tlaku poranit nebo poškodit vnitřek komory

Do komory se vstupuje v běžném oděvu. Oblečte si proto to, v čem se budete cítit příjemně a pohodlně. Před návštěvou si jen nezapomeňte vyprázdnit kapsy od výše zmíněných předmětů.

5. Kdy není možné oxygenoterapii absolvovat?

Ačkoliv je procedura bezpečná, v některých případech její provedení není možné. Pokud vás trápí nachlazení, kašel, ucpaný nos, angína nebo jiná viróza, raději s návštěvou počkejte až po vyléčení. Jedná se totiž o překážky, které se nemusí se zvýšeným tlakem zcela kamarádit. 

 

Další překážkou jsou onemocnění jako epilepsie, nestabilní angína, plicní embolie či implantovaný kardiostimulátor.

Návštěvu byste měli také odložit během těhotenství nebo pokud jste pod vlivem alkoholu či drog.

Na proceduru hyperbarické oxygenoterapie je nutné si vyhradit zhruba hodinu. Pro co nejlepší účinky je vhodné návštěvu absolvovat v několika po sobě následujících dnech nebo alespoň 3x do týdne.

Benefity oxygenoterapie

Nejčastější dotazy (rychlý přehled)

  • Mohou do hyperbarické komory i děti?

    Ano, děti zvládají proceduru bez problémů. U menších dětí doporučujeme první (nebo i všechny) procedury absolvovat společně s dospělým, komora je uzpůsobena pro možnost společné terapie dospělého s dítětem.

  • Jak se mám na proceduru připravit?

    Před procedurou není nutné dodržovat nijak specifický režim. Do komory se vstupuje v bavlněném oděvu a je nutné respektovat určitá omezení a zákazy z důvodů požární bezpečnosti. Do komory s sebou proto neberte hořlavé látky, elektronické přístroje, ostré předměty atd.

  • Bolí to?

    Nebolí. Procedura je neinvazivní, tudíž bezbolestná. Z důvodu vysokého tlaku však můžete pociťovat nepříjemný pocit, který se dá odbourat buď polykáním, zíváním nebo snížením úrovně tlaku v komoře. Pokud by byl však pocit opravdu nepříjemný, je lepší proceduru přerušit a pokusit se přijít na jeho příčinu.

  • Jak dlouho procedura trvá?

    Tlakování a odtlakování komory nějakou dobu trvá. Na návštěvu si proto prosím vyhraďte alespoň hodinu času.

Přijďte zkusit, co dokážeme

(a navštívit naši kavárnu)

+420 776 184 034

info@mrazleci.cz

Zoubkova 36, 634 00 Brno

Po - pá: 16:30 - 19:30 h Kryokomora otevřena: PO, ST, PÁ

Nejnovější články

A co děláte od r. 2003 vy?

A co děláte od r. 2003 vy?

Vzpomeňte si, co jste dělali v roce 2003. Možná někteří z vás ještě nebyli na světě, ale právě tehdy začal Dominik Volavý, hlavní masér ve společnosti Mráz léčí, svou cestu v oblasti masáží. Od té doby každý den masíruje a pomáhá svým klientům k uvolnění a zlepšení jejich zdraví. Dříve působil p...

Přečíst článek
Případová studie: Prevence přetížení ramen u plavce a otužilce pomocí lokální kryoterapie

Případová studie: Prevence přetížení ramen u plavce a otužilce pomocí lokální kryoterapie

Klient: Petr, věčně mladý plavec, otužilec a dobrodruh Problém:Petr, dobrodruh a zapálený plavec a otužilec, trpěl bolestmi ramen způsobenými přetížením z intenzivního plaveckého tréninku. Vzhledem k jeho náročnému tréninkovému plánu a aktivnímu životnímu stylu bylo nutné zahájit preventivní kro...

Přečíst článek
Jednodenní kurz masáže zad – naučte se mírnit napětí a bolest

Jednodenní kurz masáže zad – naučte se mírnit napětí a bolest

Chcete se naučit, jak ulevit sobě i svým blízkým pomocí efektivní masáže? Přihlaste se na náš jednodenní kurz masáže zad, kde se naučíte praktické techniky, které vám pomohou zvládat každodenní napětí a bolesti zad. Co vás čeká na kurzu: Úvod do anatomie a fyziologie zad (30 minut) Krátké ...

Přečíst článek