Rubriky
Klienti

Případová studie: Rehabilitace plantární fasciitidy u fotbalisty

Klient: David, 30 let, profesionální fotbalista

Poranění:
David, 30letý profesionální fotbalista, trpěl dlouhodobým přetěžováním plantární fascie, což vedlo k rozvoji plantární fasciitidy. Toto bolestivé zánětlivé onemocnění chodidla je časté u sportovců, kteří jsou vystaveni dlouhodobému námaze při běhu a náhlých změnách směru.

Rehabilitační plán

Pro zmírnění bolesti a léčbu plantární fasciitidy byl zvolen dvoufázový rehabilitační plán zahrnující lokální kryoterapii a následnou pohybovou fyzioterapii. Cílem bylo snížit zánět v oblasti plantární fascie, zmírnit bolest a obnovit plnou funkčnost chodidla.

  1. Lokální kryoterapie (30 ošetření):
    Kryoterapie byla zahájena okamžitě po diagnostikování plantární fasciitidy. David podstoupil 30 ošetření lokální kryoterapie, která byla zaměřena na postiženou oblast chodidla. Chlad aplikovaný na plantární fascii pomohl snížit zánět, zmírnit bolest a podpořit rychlejší regeneraci.
  2. Pohybová fyzioterapie:
    Po ukončení kryoterapie následovala intenzivní pohybová fyzioterapie, která se zaměřila na zlepšení pružnosti a síly plantární fascie a přilehlých svalů. Tato část rehabilitace byla důležitá pro prevenci recidivy a obnovu plné funkčnosti chodidla.

Výsledky

Po třech týdnech léčby, která zahrnovala kombinaci kryoterapie a fyzioterapie, obtíže zcela vymizely. David se vrátil k plné sportovní aktivitě bez bolesti nebo omezení. Kryoterapie výrazně urychlila proces hojení, zatímco pohybová fyzioterapie pomohla obnovit správnou biomechaniku chodidla.

Závěr

Davidův případ ukazuje, jak účinná může být kombinace lokální kryoterapie a pohybové fyzioterapie při léčbě chronických sportovních zranění, jako je plantární fasciitida. Díky včasné a systematické léčbě se podařilo nejen zmírnit bolest, ale také obnovit plnou funkčnost chodidla a umožnit rychlý návrat k profesionálnímu sportu.