Rubriky
Klienti

Případová studie: Rehabilitace po pádu – podlitiny v obličejové části

Klient: Paní Marie, 82 let

Poranění:
Paní Marie, 82letá seniorka, utrpěla při nešťastném pádu při výstupu z tramvaje podlitiny v oblasti obličeje, zejména kolem oka. Otoky a modřiny v obličejové části mohou být obzvláště nepříjemné a bolestivé, a to zvláště u starších osob, jejichž hojení může být zdlouhavé.

Rehabilitační plán

S ohledem na věk paní Marie a rozsah podlitin byl zvolen cílený rehabilitační plán s využitím lokální kryoterapie. Kryoterapie pomáhá rychle redukovat otoky a záněty a podporuje proces hojení, což je zásadní u starších pacientů, kde je rychlost regenerace často zpomalena.

  1. Lokální kryoterapie (3 aplikace denně po dobu jednoho týdne):
    Hned v den pádu byla zahájena léčba pomocí lokální kryoterapie. Aplikace chladu na postiženou oblast pomohla rychle snížit otok a zmírnit bolest. Paní Marie docházela na ošetření každý den, a každý den absolvovala 3 ošetření lokální kryoterapií. Celkově absolvovala 21 aplikací během jednoho týdne.

Výsledky

Díky včasné léčbě a intenzivnímu přístupu bylo možné dosáhnout výrazného zlepšení stavu během velmi krátké doby. Po 6 dnech byla podlitina a otok v obličeji téměř neznatelná. Kryoterapie nejenže pomohla urychlit hojení, ale také výrazně snížila bolestivost a nepříjemné pocity, které paní Marie po pádu pociťovala.

Tento případ ukazuje, jak účinná může být lokální kryoterapie při léčbě akutních poranění, zejména u seniorů. Rychlý zásah a pravidelná aplikace chladu vedly k tomu, že se paní Marie zotavila během jednoho týdne, a to i přesto, že by se u osoby v jejím věku očekával delší průběh hojení.

Závěr

Případ paní Marie potvrzuje, že lokální kryoterapie může být velmi účinným prostředkem v léčbě otoků a podlitin, i u seniorů. Rychlá aplikace chladu významně přispěla k rychlému zotavení a zlepšení kvality života paní Marie po nepříjemném pádu.